Praca jako kucharz – jak zostać wirtuozem smaku?

Udostępnij

Krojenie, gotowanie, przyprawianie… Praca jako kucharz nie ogranicza się do tych czynności. Na tym stanowisku musisz umieć o wiele więcej – konieczna jest więc specjalistyczna wiedza, duża dawka kreatywności, a także określone umiejętności praktyczne. Aby zostać prawdziwym specjalistą do spraw smaku, warto więc ukończyć szkołę kierunkową lub dedykowany kurs.

Współcześnie, kucharz i kucharka nie są już podrzędnymi zawodami. Wręcz przeciwnie – profesje te mogą być bardzo prestiżowe. Praca w ekskluzywnych restauracjach, gotowanie dla ważnych gości, rozgłos i pieniądze… Aby dojść do mistrzowskiego poziomu, trzeba jednak włożyć w to wiele wysiłku. Nie ma co się oszukiwać – nie od razu zostaniesz drugim Karolem Okrasą czy Gordonem Ramsayem. Jeżeli jednak kochasz gotować, praca jako kucharz może przynieść Ci wiele radości i satysfakcji.

Czym wyróżnia się praca jako kucharz?

Wbrew pozorom, praca kucharza jest złożona. Zatrudniając się na tym stanowisku, do Twoich głównych obowiązków będzie należało oczywiście przygotowywanie potraw znajdujących się w menu konkretnego lokalu gastronomicznego. Istotne będzie również podanie ich w estetyczny sposób. Oprócz tego, wśród ważnych zadań znajdzie się wybór wyselekcjonowanych składników, a także sprawowanie kontroli nad ich jakością oraz prawidłowym przechowywaniem. W wielu przypadkach, to właśnie kucharz wydaje dyspozycje co do zakupu odpowiednich artykułów spożywczych. Tym samym odpowiedzialny jest za zarządzanie częścią wydatków restauracji.

Jeśli chodzi o najwyższe stanowisko w tej branży, a więc szefa kuchni, odpowiedzialny jest on również za nadzorowanie i zarządzanie pracą swoich współpracowników (młodszych kucharzy czy pomocy kuchennych). Jego rolą jest nie tylko wydawanie konkretnych poleceń, ale również dbałość o to, aby zlecone zadania były wykonywane zgodnie z przepisami BHP.

Warto przy tym wspomnieć, że w przypadku pracy jako kucharz, wymagania w dużej mierze zależą od rodzaju lokalu, a także konkretnego stanowiska. Osoba początkująca dostaje zazwyczaj mniej złożone zadania, natomiast doświadczony pracownik obarczony jest o wiele większą odpowiedzialnością. Jeżeli więc dopiero zaczynasz pracę w branży gastronomicznej, z pewnością będziesz mógł liczyć na pomoc i wsparcie starszych stażem kolegów i koleżanek.

Praca jako kucharz – wymagania do wykonywania zawodu

Jeśli masz dobre poczucie smaku i lubisz gotować, to już pierwszy krok do tego, jak zostać kucharzem. Nie ma co ukrywać – szczere zainteresowanie sztuką kulinarną to podstawa. Mimo to, sam fakt że od czasu do czasu przygotujesz niedzielny obiad dla rodziny, może okazać się niewystarczający (nawet jeśli bliscy chwalą Twoje umiejętności). Praca jako kucharz wymaga bowiem złożonych kompetencji.

Najprostszą drogą do tego, jak zostać kucharzem jest ukończenie odpowiedniej szkoły. Jeżeli już w młodym wieku czujesz dryg do gotowania, warto abyś podjął naukę w technikum gastronomicznym. Od 2019 roku trwa ona 5 lat i kończy się zarówno maturą, jak i uzyskaniem kwalifikacji niezbędnych do wykonywania profesji kucharza. Innym rozwiązaniem jest uczęszczanie do dawnej zasadniczej szkoły zawodowej, czyli szkoły branżowej I stopnia.  W tym przypadku, edukacja trwa 3 lata, a program nauczania skupia się na przygotowaniu uczniów do pełnienia wybranego zawodu. Po ukończeniu takiej szkoły, zyskuje się tzw. kwalifikację TG.07 dotyczącą przygotowywania potraw i napojów. Osoby, które chcą wykonywać pracę kucharza, mogą jednak kontynuować kształcenie w szkole branżowej II stopnia. Jej absolwenci otrzymują kwalifikację TG.16, związaną z organizacją żywienia i usług gastronomicznych. Takie uprawnienia są o wiele szersze i przygotowują do objęcia stanowiska szefa kuchni lub menadżera restauracji.

Co ważne, uczęszczając do szkół gastronomicznych, z pewnością będziesz musiał odbyć praktyki zawodowe w restauracji. To świetna okazja do zdobycia pierwszych doświadczeń. Pracodawcy oczekują bowiem od kucharzy odpowiedniego zaplecza praktycznego. Im wcześniej więc zaczniesz pracę w tej branży, tym łatwiej znajdziesz ciekawe zatrudnienie w przyszłości.

Oprócz wiedzy i zdolności praktycznych, na stanowisku kucharza przyda Ci się także zmysł estetyczny. Jest to niezwykle ważne zwłaszcza w ekskluzywnych restauracjach, w których oprócz smaku, liczy się sposób podawania potraw. Poza tym, praca jako kucharz wymaga dużej samodzielności, odpowiedzialności, dobrej pamięci, zdolności organizacyjnych oraz szybkości działania. Nie można też zapominać o nienagannej kondycji fizycznej oraz posiadaniu książeczki sanepidu.

Czy możliwa jest praca jako kucharz bez ukończenia odpowiedniej szkoły?

Choć wykształcenie często pomaga w zdobyciu pracy, nie zawsze jest niezbędne. Zamiast nauki w szkole kierunkowej, możesz więc ukończyć odpowiedni kurs, który pozwala na uzyskanie kwalifikacji TG.07 oraz TG.16. Dla każdej z nich, szkolenie trwa 1,5 roku (czyli łącznie 3 lata). Zakończone jest egzaminem sprawdzającym wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne.

Innym sposobem na to, jak zostać kucharzem, jest udział w warsztatach kulinarnych umożliwiających uzyskanie certyfikatu. Na rynku bez trudu znajdziesz wiele takich wydarzeń. Pamiętaj jednak, aby wybrać sprawdzoną firmę i uważnie zapoznać się z programem organizowanego przez nią szkolenia.

Wśród kucharzy i kucharek można także znaleźć wielu samouków. Nauczenie się zasad sztuki kulinarnej na własną rękę nie jest niemożliwe – wymaga jednak wiele zaangażowania i samozaparcia. W takiej sytuacji, warto abyś rozpoczął od nauki przygotowywania prostych dań, a dopiero z biegiem czasu przechodził do tych bardziej złożonych. Pamiętaj, że w kuchni podstawy są najważniejsze – bez ich przyswojenia niemożliwy jest dalszy rozwój umiejętności.

W przypadku zupełnych laików, istotne jest też poznawanie nowych smaków oraz wypracowanie w sobie zdolności ich odpowiedniego łączenia. Dlatego też, jeśli myślisz o tym, by pracować jako kucharz – przede wszystkim próbuj, eksperymentuj i po prostu gotuj. Gdy poczujesz się pewnie, nie wahaj się i zaaplikuj do restauracji na praktyki, staż lub stanowisko pomocy kuchennej. To często dobry start kariery w tej branży. Pod wpływem kontaktu z kulinarnymi mistrzami, masz szansę na zdobycie wielu praktycznych umiejętności. Nawet jeśli początkowo będziesz odpowiedzialny za pozornie błahe zadania, jak np. krojenie warzyw, masz szansę na obserwowanie starszych stażem pracowników. W ten sposób o wiele łatwiej będzie Ci nauczyć się podstaw fachu.

Kucharz – praca z pasją

Bez względu na to, czy masz wykształcenie czy jesteś zupełnym amatorem, praca kucharza powinna być jednocześnie Twoją pasją. Jeżeli lubisz to, co robisz, wykonywanie obowiązków będzie Ci przychodziło o wiele prościej. Pamiętaj też, że gotowanie to sztuka, a także doskonałe hobby, które można rozwijać na wiele sposobów. Zatrudnienie w branży gastronomicznej bez wątpienia pozwoli Ci więc na poszerzenie horyzontów. Jako kucharz, możesz stać się kreatywnym artystą i wirtuozem smaku, a także zyskać umiejętności, które przydadzą Ci się również w życiu pozazawodowym.

Co ważne, zainteresowanie kulinariami stanowi niejako wymóg do wykonywania zawodu kucharza. Na tym stanowisku konieczne jest ciągłe podnoszenie swoich kwalifikacji. Każda restauracja ma inne menu i specjalizuje się w innej kuchni, dlatego musisz być elastyczny i gotowy do przyswajania nowej wiedzy.

Ścieżka kariery kucharza

Pasja, umiejętności praktyczne, szeroka wiedza… To oczywiście podstawy pracy jako kucharz. Pracodawcy wymagają jednak od kandydatów również odpowiedniego doświadczenia. Sytuacja, w której już w pierwszym miejscu zatrudnienia zostajesz szefem kuchni jest mało prawdopodobna. Aby dojść do poziomu mistrza, musisz więc przygotować się na przejście przez kilka innych szczebli kariery. W tej branży możesz objąć takie stanowiska, jak kolejno:

  • praktykant/ stażysta,
  • pomoc kuchenna,
  • młodszy kucharz,
  • kucharz,
  • zastępca szefa kuchni,
  • szef kuchni.

Pamiętaj jednak, że nie każdy lokal gastronomiczny oferuje tak szeroki wybór stanowisk. W niewielkich restauracjach, personel może być nieco mniejszy – często ogranicza się do szefa kuchni i pomocy kuchennych.

Jak znaleźć pracę jako kucharz?

Praca w gastronomii to odpowiedzialne zajęcie, które przynosi wiele satysfakcji, a z czasem również dobre wynagrodzenie. Pamiętaj, że w przypadku zawodu, jakim jest kucharz, zarobki na tym stanowisku rosną wraz ze zdobywaniem doświadczenia oraz konkretnych umiejętności. Jeżeli więc kochasz gotować i jesteś osobą zdeterminowaną, a także gotową do wzmożonego wysiłku, również w niestandardowych godzinach, powinieneś zastanowić się nad objęciem posady „na kuchni”. Znalezienie zatrudnienia nie powinno być trudne, zwłaszcza w większych miastach – praca kucharza w Warszawie i innych dużych ośrodkach, jak Wrocław i Kraków jest na wyciągnięcie ręki. W takich miastach funkcjonuje wiele lokali gastronomicznych, które chętnie przyjmują nowe osoby, często oferując im dogodne warunki zatrudnienia (np. umowę o pracę czy benefity pozapłacowe).

Gdy zdecydowałeś się już na wykonywanie pracy kucharza, spróbuj znaleźć ją przy pomocy aplikacji Kiwi Jobs. Pobierz ją na telefon, uzupełnij krótką formę CV i aplikuj tam, gdzie Ci się podoba! Zanim wyślesz swoje zgłoszenie, możesz sprawdzić nie tylko oczekiwania pracodawców, ale również proponowane przez nich zarobki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Scroll to top