Kelner jak na tacy – czym wyróżnia się ten zawód?

post header photo

Kelner i kelnerka odpowiadają za profesjonalną obsługę klientów w lokalach gastronomicznych. Jeśli chcesz dołączyć do ich grona i pracować  w restauracji, musisz spełnić odpowiednie wymagania – ważne  jest przede wszystkim duże zaangażowanie oraz komunikatywność i otwartość. Czym jeszcze powinien wyróżniać się dobry kelner? Dowiedz się, jakie są oczekiwania pracodawców i ile możesz zarobić na tym stanowisku w Warszawie!

Kelner to jeden z podstawowych zawodów związanych z branżą gastronomiczną. Co ciekawe, profesja ta ma długą historię i nie jest wymysłem naszych czasów. Kelnerzy w dzisiejszym rozumieniu tego słowa znani byli już bowiem w XVIII wieku we Francji. Przez lata, kelnerowanie znacząco się jednak rozwinęło. Obecnie, osoby piastujące to stanowisko muszą sprostać wielu różnorodnym wymaganiom. Jeśli więc myślisz o podjęciu pracy w zawodzie kelnera, warto abyś poznał podstawowe oczekiwania pracodawców.

Na czym polega praca kelnera i kelnerki?

Kelner lub kelnerka to osoba, która reprezentuje restaurację .To w dużej mierze od niej zależy, jak klienci będą wspominać wizytę w lokalu i czy zdecydują się do niego wrócić. W związku z tym, kelnerzy muszą dołożyć wszelkich starań, aby goście byli zadowoleni i usatysfakcjonowani. Co powinni w tym celu zrobić? Do podstawowych obowiązków kelnera należy:

  • witanie gości i odprowadzanie ich do stolika (zwłaszcza w ekskluzywnych restauracjach),
  • podawanie klientom menu i doradzanie w wyborze dania,
  • udzielanie informacji na temat potraw z karty (np. dotyczących składników dania lub znajdujących się w nim alergenów),
  • podawanie zamówionych dań,
  • pytanie gości o dalsze zamówienia,
  • sprzątanie ze stołu,
  • przynoszenie rachunków i obsługa płatności (zarówno gotówkowych, jak i bezgotówkowych),
  • żegnanie klientów .

Widać wiec wyraźnie, że jeśli chcesz wykonywać pracę kelnera, musisz lubić kontakt z ludźmi. Rozmawianie z klientami restauracji i dbanie o dobrą atmosferę to jednak nie jedyne zadania, przed którymi staniesz. Kelnerzy bardzo często odpowiadają też za porządek w restauracji. Do ich obowiązków należy więc również  układanie zastawy, polerowanie sztućców czy dekorowanie stołu lub sali.

Kelner  – wymagania do wykonywania zawodu

Praca kelnerki i kelnera jest najczęściej wykonywana przez osoby młode, które podejmują ją jako zajęcie wakacyjne lub tymczasowe.  To doskonały sposób na rozpoczęcie kariery zawodowej i zdobycie nowych doświadczeń. W rzeczywistości jednak, ten zawód jest odpowiedni dla osób w praktycznie każdym wieku. Co więcej, może stać się pracą na lata – potrzebna jest jednak do tego pasja i zaangażowanie.

Bez względu na to, czy interesuje Cię praca tymczasowa czy stała, zapewne zastanawiasz się, jak zostać kelnerem. Do wykonywania tego zawodu nie musisz legitymować się wykształceniem kierunkowym. Oczywiście, jeśli ukończyłeś zasadniczą szkołę zawodową, technikum lub szkołę policealną kształcącą kelnerów, będzie to Twoim atutem. Podobnie będzie z różnego typu kursami i szkoleniami przygotowującymi do pracy w tym zawodzie. Mimo to, w wielu restauracjach nie stanowi to warunku obowiązkowego.

W pracy kelnera kluczowa jest za to sumienność i umiejętność nawiązywania pozytywnych relacji z klientami. Jeśli więc jesteś osobą otwartą, uprzejmą i komunikatywną, a przy tym cechuje Cię duża odpowiedzialność, nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem zatrudnienia. Ponadto, wielu pracodawców zwraca uwagę na prezencję kandydatów – zarówno kelner, jak i kelnerka powinni być schludni i zadbani, ponieważ ich rolą jest wzbudzenie zaufania klientów restauracji.  Dlatego też, jeśli starasz się o pracę w tym zawodzie, zwróć uwagę na swój strój. Na rozmowę kwalifikacyjną wybierz się elegancko ubrany – w ten sposób już na początku pokażesz profesjonalizm i zaangażowanie.

Chcąc pracować w restauracji jako kelner, powinieneś też odznaczać się dobrym stanem zdrowia i odpowiednią kondycją fizyczną, a także odpornością na stres i wysoką kulturą osobistą. Wielu pracodawców wymaga też znajomości języków obcych, zwłaszcza angielskiego. Jeśli więc władanie nim nie stanowi dla Ciebie problemu, warto abyś podkreślił ten fakt w swoim CV. Oprócz tego, konieczna może się okazać umiejętność obsługi terminali  kart płatniczych i kasy fiskalnej. Do pracy w gastronomii wymaga się także posiadania tzw. książeczki sanepidowskiej.

Czym wyróżnia się dobry kelner? Wskazówki dla początkujących

Choć kelnerem może zostać praktycznie każdy, aby wyróżnić się z tłumu należy nieco bardziej się postarać. Dzięki odpowiednim cechom i umiejętnościom można stać się prawdziwym mistrzem w swoim fachu i zrobić dobre wrażenie nie tylko na klientach lokalu, ale i na pracodawcy.

Jeśli chcesz zostać dobrym kelnerem, musisz wyróżniać się dużą gościnnością. Ważne jest traktowanie gości lokalu jak swoich własnych – dzięki temu poczują się wyjątkowi, co może skutkować otrzymaniem przez Ciebie wyższego napiwku. Kluczowa jest także duża cierpliwość – w ten branży klient ma zawsze rację, dlatego musisz nauczyć się trzymać nerwy na wodzy, nawet w nieprzyjemnych sytuacjach. Absolutnie niedopuszczalne jest wykłócanie się z gośćmi, nawet wtedy, gdy to Ty masz rację. Zamiast tego, powinieneś podejść do sprawy ze spokojem – przeprosić klienta za zaistniały problem i zapewnić go, że postarasz się go naprawić.

W pracy kelnerki i kelnera istotna jest też fachowa wiedza. Jeśli chcesz dobrze wykonywać ten zawód, zwłaszcza w ekskluzywnej restauracji, dobrze abyś zapoznał się z zasadami doboru sztućców i naczyń do konkretnych potraw. Ważna jest również wiedza dotycząca profilu danego lokalu. Przykładowo,  jeśli chcesz pracować we włoskiej restauracji, a nie wiesz czym wyróżnia się pizza marinara, raczej nie zostaniesz dobrym kelnerem. Znajomość dań konkretnej kuchni oraz składników, z jakich się je przyrządza jest w tym zawodzie kluczowa. Dlatego też, zanim jeszcze udasz się na rozmowę kwalifikacyjną do konkretnego lokalu, zapoznaj się z jego menu (znajdziesz je najczęściej w Internecie). Dzięki temu, będziesz miał okazję zabłysnąć już podczas procesu rekrutacji.

Dobry kelner musi się też odznaczać dużym wyczuciem. W tym celu, powinien obserwować zachowania gości i dostosować się do nich. Jeśli klient wydaje się zdystansowany, nie warto nawiązywać z nim dłuższej rozmowy. Jeśli jest jednak otwarty i zainteresowany ofertą danej restauracji, można pozwolić sobie na nieco dłuższą pogawędkę i z zaangażowaniem i pasją zachęcić go do spróbowania kolejnych pozycji z menu.

Kelner – zarobki w branży

Zarobki kelnera kojarzone są zazwyczaj z niskimi stawkami. Czy jest tak w rzeczywistości? Okazuje się, że niekoniecznie. Wszystko zależy od rodzaju restauracji oraz jej lokalizacji. Co do zasady, w lokalach w większych miastach można zazwyczaj liczyć na wyższe stawki (np. praca kelnerki w Warszawie). Trudno jednak określić ich wysokość – w tym zawodzie pensja podstawowa stanowi bowiem jedynie część ostatecznego wynagrodzenia, ponieważ kelnerzy dostają również napiwki. Mimo to, zgodnie z informacjami z aplikacji rekrutacyjnej Kiwi Jobs, w 2018 roku średnia stawka godzinowa oferowana w Warszawie wynosiła 15,71 zł brutto. Oprócz tego, duża część pracodawców proponowała pracownikom elastyczny grafik, a także dogodne umowy (nie tylko zlecenie, ale również o pracę).

Praca kelnera w Warszawie – jak ją znaleźć?

Jeśli szukasz zatrudnienia w stolicy, z pewnością zdarza Ci się wpisywać w wyszukiwarkę internetową frazę „praca kelner Warszawa” lub „praca kelnerka Warszawa”. Zamiast przeglądać dziesiątki stron, skorzystaj z szybkiej i wygodnej aplikacji mobilnej  Kiwi Jobs – znajdziesz w niej różnorodne oferty pracy, w tym również w gastronomii . Dzięki niej od razu dowiesz się, czego oczekują od Ciebie pracodawcy i co mogą Ci zaoferować pod względem rodzaju umowy czy wysokości wynagrodzenia.  Sprawdź, które ogłoszenie jest dla Ciebie najbardziej atrakcyjne i aplikuj!

Pamiętaj, że znalezienie ciekawego zajęcia w charakterze kelenera w Warszawie nie powinno stanowić większego problemu. W stolicy jest wiele małych i dużych restauracji, które poszukują pracowników, zwłaszcza w okresie wakacyjnym. Dlatego też nawet jeśli nie masz bogatego doświadczenia zawodowego, prawdopodobnie uda Ci się otrzymać posadę w jednym z warszawskich lokali.

Zostaw komentarz