Gastronomia od kuchni – co powinieneś wiedzieć o tej branży?

post header photo

Praca w gastronomii dla jednych stanowi spełnienie marzeń, innym z kolei kojarzy się z prawdziwym koszmarem. Jak to wygląda w rzeczywistości? Tak naprawdę wszystko zależy od Twojego podejścia i oczekiwań. Jedno jest pewne – gastronomia to branża, w której trzeba być przygotowanym na dużą ilość pracy i dynamiczne zmiany. Podjęcie zatrudnienia jako kelner, kucharz czy barman może jednak przynieść wiele korzyści i być wstępem do rozwoju ciekawej kariery.

Praca w gastronomii jest chętnie podejmowana przez osoby młode, głównie absolwentów szkół średnich i studentów. Traktują ją oni jako zajęcie dorywcze, podczas którego mogą sobie dorobić i zebrać pierwsze doświadczenia zawodowe. Zatrudnienie w tej branży jest jednak odpowiednie dla osób w różnym wieku i nie musi mieć charakteru tymczasowego. Jeśli Twoją pasją jest gotowanie lub kontakt z ludźmi, a do tego jesteś gotowy na coraz to nowe wyzwania, praca w gastronomii z pewnością spełni Twoje oczekiwania.

Jak wygląda praca w gastronomii? Zalety i wady

„Po co Ci praca w restauracji, tylko się zmęczysz, a mało zarobisz” – możliwe, że zdarzyło Ci się usłyszeć takie opinie o pracy w gastronomii od znajomych czy rodziny. Ile jest w nich prawdy? O zarobkach wspomnimy nieco później, póki co skupmy się na rzeczonym zmęczeniu. Nie ma co ukrywać – gastronomia to wymagająca branża, w której nie ma czasu na lenistwo. Podejmując w niej zatrudnienie musisz liczyć się z długimi godzinami pracy, ponieważ zmiany trwają często po 12 godzin, a święta traktowane są jak dni powszednie, co oznacza, że czasami będziesz musiał być w restauracji nawet w dzień ustawowo wolny. Co dostaniesz w zamian? Na pewno satysfakcję, o ile to, co robisz naprawdę Cię interesuje.  Ponadto, opinie o pracy w gastronomii często mówią, że jest to prawdziwa szkoła życia. Coś w tym jest –  w tej branży na pewno zbierzesz wiele doświadczenia, nauczysz się cierpliwości, odpowiedzialności oraz szacunku do pracy i innych ludzi, a także ukształtujesz w sobie umiejętność właściwej organizacji czasu i poprawisz koncentrację. Wbrew pozorom, możesz też nieźle zarobić. Dotyczy to zwłaszcza pracy w gastronomii w Warszawie i innych dużych miastach, ponieważ w tamtejszych restauracjach można liczyć na zadowalającą stawkę podstawową i dobre napiwki.

Wybierając zatrudnienie w gastronomii powinieneś mieć jednak dobrą kondycję fizyczną – w innym przypadku stojąca praca może się dla Ciebie okazać zbyt męcząca. Przyda  Ci się też odporność na stres, umiejętność pracy pod presją czasu, duża doza samozaparcia i gotowość do zmierzenia się z natłokiem obowiązków.

Jeżeli nie jesteś pewien, czy sprostasz zadaniu – i tak warto spróbować. Na pewno zdobędziesz w ten sposób ciekawe doświadczenie i nowe umiejętności. Kto wie – może Ci się spodoba i zostaniesz na dłużej? Masz na to duże szanse, ponieważ należy pamiętać, że gastronomia jest niezwykle rozwojowa. Osoby, które pragną związać z nią swoją przyszłość mogą spać spokojnie – liczba ofert pracy w tej branży stale rośnie, dając tym samym możliwość zatrudnienia na godziwych warunkach.

Praca w gastronomii – popularne zawody w branży

Jeśli chodzi o branżę, jaką jest gastronomia, praca w niej dostępna jest w wielu różnorodnych zawodach. Warto przyjrzeć się nieco bliżej najważniejszym z nich.

  1. Kelner/kelnerka – praca kelnera opiera się na szeroko rozumianej obsłudze klienta restauracji, baru, pubu czy kawiarni. Do najważniejszych zadań na tym stanowisku należy nakrywanie stołu, układanie sztućców, podawanie menu, udzielanie informacji gościom lokalu, przyjmowanie zamówień, podawanie dań oraz przyjmowanie zapłaty. Kelnerzy muszą także dbać o ogólne zadowolenie klientów, dlatego powinni odznaczać się dużą kulturą osobistą.
  2. Kucharz/kucharka –praca kucharza polega na przygotowywaniu dań znajdujących się w menu danego lokalu. Jeżeli pełni on funkcję szefa kuchni, jego dodatkowym zadaniem jest zarządzanie zespołem ludzi, którzy z nim współpracują.
  3. Barman/barmanka –praca barmana związana jest z przygotowywaniem i podawaniem alkoholowych i bezalkoholowych drinków. Często może się przerodzić w rodzaj hobby, które warto rozwijać na różnego typu kursach i szkoleniach. Istnieją także specjalne konkursy z atrakcyjnymi nagrodami, organizowane zarówno w Polsce, jak i za granicą, na których mistrzowie sztuki barmańskiej przygotowują unikalne receptury i biorą udział w wielu ciekawych wyzwaniach. Barmaństwo jest więc nie tylko pracą, ale też ciekawą formą spędzania wolnego czasu.
  4. Barista – zawód baristy wiąże się z parzeniem i serwowaniem kawy zarówno w kawiarniach, jak i restauracjach. Aby objąć takie stanowisko, często trzeba ukończyć specjalne kursy. Podczas szkoleń, przyszli bariści uczą się nie tylko technik parzenia kawy, ale zdobywają też umiejętności praktyczne związane z jej rozróżnianiem czy obsługą profesjonalnego sprzętu. Wiedza ta może się potem przydać również poza pracą.
  5. Pomoc kuchenna (inaczej pomoc kucharza) – praca w charakterze pomocy kuchennej opiera się na wspieraniu kucharza w procesie przygotowywania posiłków. Osoby na tym stanowisku często zajmują się też pracami porządkowymi, a więc zmywaniem naczyń i sprzątaniem w kuchni.

Choć do objęcia każdego z wymienionych stanowisk potrzebne są nieco inne kompetencji, praca w gastronomii zawsze wymaga jednego – książeczki sanepidowskiej.  Jeśli zastanawiasz się nad podjęciem zatrudnienia w tej branży, bezzwłocznie musisz ją wyrobić.

Praca w gastronomii – zarobki w Warszawie. Na jaką pensję możesz liczyć?

Zarobki w gastronomii są zróżnicowane. Wiele zależy od miejsca zatrudnienia – mowa tu nie tylko o mieście, ale i konkretnej restauracji. Statystycznie, praca w gastronomii w Warszawie należy do najlepiej opłacanych na tle innych miast. W stolicy można znaleźć wiele renomowanych restauracji, w których można liczyć na wyższą pensję niż w mniej znanych lokalach.

Wynagrodzenie w gastronomii uzależnione jest też oczywiście od wykonywanego zawodu. Na podstawie informacji z aplikacji rekrutacyjnej Kiwi Jobs, przedstawiamy popularne stawki dla kilku z nich.

Najlepiej prezentują się zarobki kucharza. W 2018 roku stawka minimalna za godzinę pracy wynosiła średnio 18,17 zł brutto. Najwięcej można było zarobić w miesiącach od maja do sierpnia, a więc w sezonie wakacyjnym. Minimalne stawki oferowane przez pracodawców wahały się wówczas między 18,50 a 19,50 zł brutto. To dobra wiadomość dla wszystkich osób, które chcą spróbować swoich sił w gastronomii w trakcie wakacji. Należy przy tym zaznaczyć, że zarobki kucharza mogą być znacznie wyższe. Według danych z aplikacji, średnie proponowane wynagrodzenie za godzinę pracy w 2018 roku wyniosło ponad 19,80 zł brutto. Wpływ na wysokość pensji kucharza ma bowiem wiele czynników. Pracodawcy zwracają dużą uwagę m.in. na wykształcenie, doświadczenie i staż pracy.

W przypadku kelnera, barmana i baristy zarobki są zazwyczaj nieco niższe. W 2018 roku średnia stawka godzinowa proponowana przez pracodawców wyniosła  15,71 zł brutto. Mediana wartości minimalnej stawki godzinowej w skali roku to z kolei 14,49 zł. Warto jednak pamiętać, że praca kelnera, barmana czy baristy może wiązać się z pewnymi przywilejami. Pracodawcy często idą na rękę osobom wykonującym te zawody i oferują im m.in. elastyczny grafik dostosowany do ich potrzeb. Dodatkowo, mniej doświadczeni pracownicy mogą liczyć na przydatne kursy i szkolenia. Nieco niższe zarobki są też często rekompensowane poprzez zawieranie umów o pracę, które mają zapewnić poczucie stabilizacji. Nie można także również zapominać o jednym, istotnym fakcie – osoby na stanowisku kelnera czy barmana dostają napiwki od klientów, w związku z czym ich realne zarobki mogą być znacznie wyższe.

Na rynku pracy da się również zauważyć pewną tendencję. Zarówno zarobki kucharzy, jak i kelnerów, barmanów i baristów stopniowo rosną. Już w pierwszych miesiącach 2019 roku ich wysokość była wyższa niż w analogicznych miesiącach w roku poprzednim. Dlatego też, jeśli myślisz, że praca w gastronomii nierozerwalnie związana jest z płacą minimalną – jesteś w błędzie.

Czy trudno jest znaleźć pracę w gastronomii w Warszawie?

Fraza „praca gastronomia Warszawa” jest bardzo często wpisywana w wyszukiwarki internetowe. Dzieje się to głównie podczas sezonu wakacyjnego, kiedy to wiele osób szuka zajęcia tymczasowego lub dorywczego. Znalezienie atrakcyjnej oferty zatrudnienia nie powinno być jednak trudne przez cały rok.

Jeśli chodzi o zajęcie, jakim jest praca w gastronomii, Warszawa oferuje pod tym względem wiele możliwości. W stolicy można znaleźć mnóstwo restauracji, kawiarni, barów, pubów czy małych knajpek. Wybór jest więc ogromny. Warto przy tym wiedzieć, że zgodnie z raportem „Rynek gastronomiczny 2018”, rynkowa wartość  branży gastronomicznej w 2018 roku wzrosła o ponad 10% w stosunku do poprzedniego roku. Przekłada się do bezpośrednio na ilość punktów gastronomicznych w kraju, w tym również w Warszawie. Dodatkowo, pracodawcy coraz częściej mają problem ze znalezieniem odpowiednio wykwalifikowanej kadry, dlatego też dają szansę nawet osobom bez doświadczenia, o ile tylko gotowe są one podjąć się nauki danego zawodu.

Jeżeli więc szukasz pracy w gastronomii w Warszawie, zarejestruj się w aplikacji Kiwi Jobs. Znajdziesz tam mnóstwo ofert z tej branży. Wybierz tę, która podoba Ci się najbardziej i rozpocznij karierę!

 

Zostaw komentarz